Vragen over veilige alarmtransmissie

Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen over alarmtransmissie verzameld met het antwoord daarbij. Heb je een vraag die hier nog niet bijstaat? Stuur die dan in door middel van onderstaand vragenformulier.

1. Waaruit bestaat een alarmtransmissiedienst?

Een alarmtransmissiedienst is een combinatie van hardware, inrichting/installatie, een primaire en back-up verbinding, helpdesk, kwaliteitsmeting en -rapportages over de geleverde dienst:

  • De primaire verbinding
    Afhankelijk van de gekozen dienst maakt dit gebruik van het open internet van de klant of van een besloten privé-verbinding (risicoklasse 4-plus)
  • Back-up verbinding
    Een besloten verbinding met draadloos GPRS
  • De DigiAlarmbox alarmoverdrager (installatie op locatie)
  • Noodstroomvoorziening (accu t.b.v. calamiteiten/stoomuitval)
  • 24/7 beheer helpdesk
  • On-site services tijdens kantooruren
  • Permanente kwaliteitsmeting en -rapportages (VoP)
2. Waarom kiezen voor risicoklasse 4-plus?

Voordat je een alarmtransmissiedienst kiest wil je weten wat de verschillen en risico’s zijn. Onze DigiAlarm-dienst Risicoklasse 4-plus is een klasse apart. In het artikel ‘Waarom voor DigiAlarm Risicoklasse 4-plus kiezen‘ lees je waarom deze dienst de allerveiligste is.

3. Wat is Verification of Performance (VoP) en waarom is dat belangrijk?

Bij Verification of Performance (VoP) draait het om meten, controleren en rapporteren. We monitoren continu de verbindingen tussen de alarmapparatuur op uw locatie en de meldkamer: meten is weten! Zo weet u zeker dat bij inbraak, sabotage of overval de meldingen vanuit uw alarmsysteem worden overgebracht en gemeld. Alarmtransmissie VoP rapporteert: alle informatie over de transmissie- en rapportagetijden van de alarmtransmissie naar de meldkamer.

Stel een vraag

Contactformulier